02 липня 2020 року відбулася онлайн –конференція у форматі «Microsoft Teams», що організована Херсонською обласною державною адміністрацією, з метою обговорення потенціалу природних лікувальних ресурсів Херсонської області, розвитку медичного та лікувально-оздоровчого туризму на засадах смарт спеціалізацій.

В онлайн-конференції взяли участь голови місцевих рад та об’єднаних територіальних громад перспективних територій Херсонської області, компетентні фахівці з метою розвитку лікувально-оздоровчого туризму та рекреаційної діяльності.

Захід відкрив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Богданович та наголосив на необхідності обговорення перспектив та переваг розвитку лікувально-оздоровчого туризму та рекреаційної діяльності, оскільки на території Херсонської області налічується чимало родовищ природних мінеральних ресурсів, які необхідно ґрунтовно досліджувати.

Kherson conf july 2020 1

Начальник Управління туризму та курортів Микола Шаповал зазначив, що  величезним ресурсом Херсонщини є природно-лікувальні ресурси, але необхідно  правильно їх використовувати для розвитку регіону. Тому, стратегічною метою, яку можливо  досягти спільними зусиллями має бути  розвиток територій.

Відповідно до Програми онлайн-конференції було заплановано виступ експертів-спікерів, щодо досліджуваних учасниками питань. Сучасний стан та перспективи розвитку лікувально-оздоровчого туризму в Херсонській області були висвітлені Директором Державної Установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України», д-р мед. наук, професором Бабовим Костянтином Дмитровичем.

Під час доповіді,  Бабовим Костянтином Дмитровичем презентовано комплекс природних-лікувальних ресурсів, що знаходяться на території Херсонської області, карти-схеми «Прояви підземних мінеральних вод та донних відкладів водойм та заток південних районів Херсонської області» та визначено перспективи використання природних лікувальних ресурсів. Для детального ознайомлення з презентацією перейдіть за посиланням.

Kherson conf july 2020 2

Окремі аспекти щодо природних-лікувальних ресурсів Херсонщини, перспектив їх використання та можливих ризиків були презентовані завідувачем Українського державного центру стандартизації і контролю якості природних і преформованих засобів Христиною Коєвою.

В дискусії, щодо розвитку лікувально-оздоровчого туризму та рекреаційної діяльності взяла участь завідувач кафедри проектного менеджменту ОРІДУ НАДУ, член Вченої ради ДУ «Укр. НДІ МР та К МОЗ України», д-р наук з державного управління, професор Безверхнюк Тетяна Миколаївна, зазначивши алгоритм реалізації заходів, що будуть спрямовані на розвиток курортного потенціалу Херсонщини.

За підсумками проведеного заходу учасники дійшли висновку, що в перспективі результати досліджень природних-лікувальних ресурсів, можуть сприяти створенню курортів місцевого значення та забезпечення їх подальшого сталого розвитку, залученню місцевих та закордонних інвестицій для будівництва бальнеологічних центрів, впровадженню Wellness- та SPA-технологій, розвитку медичного туризму, формуванню сучасної, конкурентоспроможної санаторно-курортної та туристично-рекреаційної сфери Херсонщини.