З 16.03.2020 р. по 17.03.2020 р. відбулася чергова оцінка відповідності діяльності акредитованої випробувальної лабораторії Українського державного центру стандартизації і контролю якості природних і преформованих засобів Державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України», в рамках виконання робіт з моніторингу, шляхом здійснення нагляду Національного агентства з акредитації України (далі – НААУ).

За результатами проведеної оцінки відповідності, встановлено відповідність стандарту ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій », а отже – вимогам міжнародних правил і процедур.

ilac mraNAAU

Відповідний факт було засвідчено експертами НААУ, діяльність, якого офіційно визнано національними органами з акредитації як в Європейському Союзі (Європейською кооперацією з акредитації – ЕА), так і на міжнародному рівні (Міжнародною кооперацією з акредитації лабораторій – ILAC та Міжнародним форумом з акредитації – IAF) (https://naau.org.ua/).

Основними функціями НААУ відповідно до Положення про НААУ від 04.02.2020 № 170 є: а) акредитація органів з оцінки відповідності, у тому числі прийняття рішень про акредитацію, відмову від акредитації, розширення та обмеження сфери акредитації, тимчасове зупинення і поновлення дії та скасування атестата про акредитацію; б) проведення моніторингу за відповідністю акредитованим ним органів з оцінки відповідності вимогам акредитації, шляхом здійснення нагляду, проведення повторних, позачергових та інших оцінок та ін.

Із урахуванням вищенаведеного, діяльність Українського державного центру стандартизації і контролю якості природних і преформованих засобів Державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України» відповідає вимогам ДСТУ ISO/IEC 17025:2017 в сфері: фізико-хімічні та мікробіологічні випробування мінеральних, питних, штучно-мінералізованих вод, лікувальних грязей (пелоїдів) та лікувальних препаратів на їх основі.