Автори: Нікіпелова О.М., Ніколенко С.І., Александров Б.Г., Хмєлєвська О.М., Нестерова Д.А., Мокієнко А.В., Кисилевська А.Ю., Солодова Л.Б.
На підставі досліджень мінеральних природних вод різних типів обґрунтовано включення до параметрів безпечності фасованих МВ загального мікробного числа (культивування при 20 — 22 °С протягом 72 год), яке згідно вимог Директиви 2009/54/ЄС регламентується як один з показників безпечності; контроль мікроводоростей та ціанобактерій, присутність яких у воді може сприяти її збагаченню органічними речовинами та розвитку патогенних бактерій і мікроміцетів; визначення ферменту каталази, який має біологічну активність, та карбонових кислот (вторинних метаболітів аутохтонної мікрофлори).
Методичні рекомендації призначено для лікарів-мікробіологів.
Додаткові показники якості природних мінеральних вод: Метод. реком. № 158.14/339.14 / Нікіпелова О.М., Ніколенко С.І., Александров Б.Г., Хмєлєвська О.М., Нестерова Д.А., Мокієнко А.В., Кисилевська А.Ю., Солодова Л.Б. — Одеса: Поліграф, 2014. –– 20 с.